La vie Parisienne

Intussen ben ik twee weken terug na 4 maanden ‘La vie Parisienne’ te hebben geleefd. Ik heb er geen geheim van gemaakt dat het een heerlijke tijd was. Ik ging er natuurlijk heen voor werk, en dat was heel interessant en relevant. Maar het leukste waren toch wel de weekenddagen, waar ik zonder plan de deur uit wandelde en uren later met versleten schoenen en vele Parijse avonturen weer thuis kwam. Ik zal een paar van mijn aan- en afraders met jullie delen!

dav
dav

 

Praktisch: getting around

Ten eerste: kom lekker met de Thalys naar Parijs! Het is snel, als je lang van tevoren boekt niet duur, en door de fijne stoelen en aardige bediening voel je je meteen op vakantie. Je komt middenin het centrum aan. Boek als het niet teveel scheelt lekker eerste klas, dan kun je ook nog een trein later nemen en krijg je hapjes, koffie en drankjes aan boord.

Eén vergissing die elke beginnende bezoeker aan Parijs maakt is denken dat alles op loopafstand is. Parijs is een grote stad, en wat op de kaart dichtbij lijkt kan toch al gauw een kilometer of 5 wandelen zijn. Spaar je voeten en pak de metro, die snel, makkelijk en betaalbaar is. Je zult alsnog wel veel lopen, dus neem goede schoenen mee. Met hetzelfde kaartje kun je ook gebruik maken van de tram, bus en de RER. Let wel op de volgende punten:

 • Een toeristenkaart (Paris Visite) is vaak niet de goedkoopste optie. Ga voor een carnet (10 enkele tickets voor 14 euro) of een Mobilis kaart voor alleen zone 1 (7,50 per kalenderdag). Zone 1 is in principe voldoende voor toeristen.
 • Deze kaarten gaan per kalenderdag, dus als je er één ‘s middags koopt, is deze niet tot de volgende middag geldig maar slechts tot 23:59. Soms is het dus beter om losse kaartjes met zo’n pas te combineren.
 • Ondanks dat Google inmiddels alles van ons lijkt te weten, is de koppeling van het OV in Parijs met Google maps niet erg goed. Ik heb te vaak de fout gemaakt om de routeplanner van Google te gebruiken en daardoor niet op de hoogte te zijn van werkzaamheden in de metro of een gele-hesjes demonstratie waardoor stations dicht zijn. Plan je route liever op ratp.fr 
 • Er zijn ook allerlei opties voor het huren van fietsen, stepjes en elektrische scooters. Deze kun je vaak met een app ontgrendelen en betalen en op willekeurige plekken pakken en weer achterlaten. Let wel op de veiligheid van jou en anderen en veroorzaak geen overlast; laat ze op een slimme plek achter.

Wat te doen? 

Mijn eerste tip is eigenlijk: maak niet teveel een plan. Mijn fijnste herinneringen in Parijs zijn de dagen waarop ik dacht ‘ah, ik wandel even 20 minuten naar huis’, waarna ik ineens 3 uur en verder van huis was doordat ik zoveel avonturen tegen gekomen was. Het is vrij moeilijk om écht te verdwalen in Parijs omdat je de herkenningspunten altijd goed kunt zien, dus loop lekker rond zonder kaartje en laat je van brocante (rommelmarkt) tot boerenmarktje tot straatoptreden tot vergeten straatjes leiden. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je een minder makkelijk slachtoffer bent voor zakkenrollers. Ik zou ook wel wat tips kunnen geven voor restaurantjes en cafeetjes, maar er komen er elke maand weer zoveel bij, en degenen die het vaakst in blogs etc. genoemd worden hebben vaak lange rijen buiten. Kijk gewoon wat je onderweg tegenkomt en check eventueel tripadvisor. In algemene zin kun je goed scoren voor:

 • Falafel en crepes rondom Chatelet
 • Japans rondom Rue Saint-Anne (Little Tokyo)
 • Hipster tentjes in Le Marais
 • Exotisch eten in het 11e (van Libanees tot Ghanees tot Italiaans tot verzin het maar)
 • Oesters/vis in het 16e arrondissement
 • Brunch in Montmartre
 • Chique taartjes in het 1e
 • Traditioneel Frans in het 5e
 • Streetfood/Foodhall bij Ground Control

Kunst en cultuur

Parijs staat, naast de liefde, toch wel bekend als de stad van de mooie dingen. Kunst, mooie architectuur en winkels vol chique kleding en prachtige taartjes zijn op elke straathoek te vinden. Zelfs al woon je een jaar in Parijs, dan lukt het je waarschijnlijk nog niet om alle musea inclusief wisselende tentoonstellingen te bezoeken. Zelf heb ik goed mijn best gedaan, maar ongetwijfeld ook mooie dingen gemist.

 • Als je onder de 26, student, boven de 60 of werkloze bent mag je vaak gratis of tegen gereduceerd tarief naar binnen. Mijn tip zou dus sowieso tegen iedereen zijn: ga voor je 26e naar Parijs.
 • Als je langere tijd in Parijs verblijft, loont het vaak om voor één of meerdere van je favoriete musea een museumpas te kopen. Helaas is er geen museumkaart voor alle musea, zoals in Nederland, maar een ‘carte blanche’ heb je er vaak al na 2 bezoeken uit en je skipt er de lange rijen mee. Vaak is het ook een mogelijkheid om een duopas te kopen waarmee je een tweede bezoeker gratis mee naar binnen kunt nemen.
 • De eerste zondag van de maand zijn veel musea gratis. Sommige musea zijn juist op zaterdagavond gratis of alleen een bepaald deel van het jaar. Bekijk hier het volledige overzicht. Bedenk wel dat deze musea op die dagen erg druk zijn, dus als je iets graag goed wilt bekijken is het wellicht slimmer op een ander moment te gaan. Ga op gratis zondagen in ieder geval vroeg.
 • Als je slechts een paar dagen in Parijs bent: skip het Louvre. Ik weet dat dit als vloeken in de kerk is, maar wat mij betreft is het Louvre het meest overschatte museum van Parijs. Natuurlijk hangen er prachtige dingen, maar het is té groot, té druk en te overweldigend waardoor je vaak gesloopt naar buiten komt.
 • Ik ben zelf een veel groter fan van Musee d’Orsay, wat in een heel mooi oud stationsgebouw zit, de grootste collectie van impressionistische kunst heeft maar daarnaast ook een grote varieteit aan andere dingen zoals beelden, meubels, operadecors. Musee d’Orsay heeft ook een duopas met de Orangerie, waar je de prachtige ‘Nympheas’ van Monet kunt bewonderen (de meer dan levensgrote schilderijen van de waterlelies in de tuinen van Giverny die in 2 ovalen zalen met prachtig natuurlijk licht hangen).  De tuinen in Giverny zijn trouwens ook te bezoeken, op enige afstand van Parijs. Dit heb ik zelf niet gedaan maar ik wil er zeker eens voor terugkomen.
 • Als je niet zo’n fan bent van langs schilderijen lopen, ga naar het Atelier des lumieres. Hier moet je van tevoren een kaartje voor kopen voor een bepaald tijdstip, maar als je er dan bent, hoef je alleen maar op de grond te gaan zitten of liggen en de ‘immersive art’ op je in te laten werken. In deze oude lichtfabriek zijn honderden projectoren geplaatst die geanimeerde voorstellingen van schilderijen op ruim 3000m2 wand en plafond afspelen, gecombineerd met zeer goed gekozen muziek. Ik heb er de expositie met schilderijen van Vincent van Gogh bezocht met daarnaast nog 2 kortere projecten, waardoor je ongeveer een uurtje binnen bent. Ik ben nog nooit zo ontspannen een museum uit gekomen.
 • Andere do’s wat mij betreft: Foundation Louis Vutton (moderne kunst + prachtig uitzicht vanuit het dakterras), Musee Guimet (Aziatische kunst), Centre Pompidou (modern), Musee de la vie Romantique en het Grand Palais. Let bij die laatste wel even op: je koopt een kaartje per tentoonstelling en die zijn allen in een ander deel van het paleis, dus als je graag het glazen dak wilt bewonderen, zorg dan dat je naar de goede gaat. Het Picasso museum vond ik zelf ook niet zo bijzonder, vrij donker en somber.

This slideshow requires JavaScript.

Parken en tuinen

Als er één ding schaars is in Parijs is het wel ruimte. Veel mensen hebben geen balkon of tuin, dus als het mooi weer is trekt men massaal naar de vele stadsparken of tuinen voor een picknick of een gezellige ‘apero’ (borrel) met een fles champagne. Ook een borrel aan de rand van de Seine behoort tot de mogelijkheden. Zelfs als je geen plantennerd bent zoals ik, is het fijn om de stadsdrukte even te ontvluchten. Elk park heeft weer andere voordelen dus ik zal er een paar uitlichten:

 • Jardin des Tuileries. Voordelen: heel centraal gelegen, tussen het Louvre en Orangerie, en je mag er op het gras liggen. Dit laatste is in veel andere tuinen uit den boze. Een populaire plek voor locals en bezoekers om lekker bij te komen van de musea in de zon.
 • Jardin des Bagatelles. Niet gratis, maar voor 2,50 is deze botanische tuin een bezoekje waard. Gelegen aan de rand van de Bois de Boulogne en als je geen tijd hebt om naar Versailles te gaan is dit toch een blik op een Franse tuin uit de Romantiek. Eén van de highlights zijn de tientallen pauwen die er rondlopen en de mooie rozentuin.
 • Jardin des Plantes. De bekendste botanische tuin in Parijs, waar ook verschillende natuurhistorische musea in te vinden zijn. De tuinen zijn gratis, maar voor een paar euro kun je ook in de kassen met exotische planten rondwandelen.
 • Bois de Boulogne. Het grootste park,  in het zuidwesten van Parijs, ook wel ‘de longen van Parijs’ genoemd. Overdag een populaire plek voor sporters en kinderfeestjes, ‘s avonds kun je er beter niet komen want dan trekt het park meer criminelen aan. De wegen die het park inleiden zijn ook een populaire oppikplek voor prostituees, dus zorg dat je niet een auto binnenkijkt waar een rode sjaal aan de koplamp hangt (ervaringstip). Het is wel zo groot dat het handig is om een fiets te pakken.
 • Bois des Vincennes. Ook een groot park, maar dan in het oosten. Hier is ook de dierentuin en het Parc Floral de Paris te vinden. Net als Bois de Boulogne een zeer geschikte plek om te wielrennen en hardlopen, en het park heeft net als Bois de Boulogne een paardenrenbaan (hippochamp).
 • Parc Monceau. Niet erg geschikt om hard te lopen, want het is echt ieniemienie en heel druk. Maar wel een schattig parkje waar veel ouders met kinderen komen en het staat vol met prachtige doch enig kitschy voorwerpen, zoals een remake van de Venetiaanse Rialto brug.
 • Jardin de Luxembourg. Dé plek voor mensenkijken. In deze mooie tuin staan net als in de Jardin de Tuileries honderden groene stoeltjes, je mag hier namelijk absoluut niet op het gras zitten. Maar in de stoeltjes kun je heerlijk een boek lezen, of doen alsof je dat doet en ondertussen staren naar de huwelijksaanzoeken, selfie-photoshoots en huwelijksaanzoeken die zich voltrekken.
 • Parc des Buttes Chaumont. Deze heb ik pas in mijn laatste week in Parijs bezocht, maar het is zeker één van de verborgen pareltjes, in het Noorden van Parijs. Bizar veel hoogteverschillen voor zo’n klein park, waardoor het vaak voor heuveltraining gebruikt wordt. Maar het tempeltje op het hoogste punt biedt ook een prachtig uitzicht over Parijs en op de Sacre Coeur, en is vooral rond zonsondergang een zeer romantische plek.
 • Parc de Sceaux. Hier ben ik zelf niet geweest, maar dit is de populairste plek om heen te gaan als de kersenbloesems in bloei staan. Zeer instagrammable voor degenen voor wie een trip naar Japan te duur is.
 • Parc de Saint Cloud. Wat verder buiten de stad, dus waarschijnlijk niet praktisch voor een weekendtripje, maar doordat het dichtbij mijn werk zat ben ik er veel geweest. Ook dit park heeft veel hoogteverschillen en ligt aan de oever van de Seine, waardoor je een prachtig uitzicht op Parijs hebt. Daarnaast zijn er prachtige fonteinen en het buitenhuis van Marie-Antoinette is hier te vinden. Achter het park zit nog een enorm groot wandel en fietsgebied.
 • De tuinen van Versailles mogen natuurlijk niet ontbreken. De voorlaatste keer dat ik hier was, waren ze nog gratis en redelijk verlaten, nu voelt het bijna als een soort pretpark doordat de fonteinen watershows op muziek geven en luie mensen in golfkarretjes rondrijden in plaats van te lopen. Qua beplanting niet de mooiste tuin van Parijs, maar door de reuzachtige grootte en het lijnenspel zeker imposant om te bezoeken.
 • Een uurtje buiten Parijs vind je Fontainebleau. Dit is het walhalla voor boulderen (rotsklimmen op ‘lage’ rotsen, zonder touw), maar in het stadje bevindt zich ook het paleis waar Napoleon gewoond heeft. Ook bij dit paleis vind je een voorbeeld van prachtige 17e-eeuwse Franse tuinen.

This slideshow requires JavaScript.

Boeken

 • Naast schilderkunst, staat Parijs ook bekend als een staat waar veel klassieke literatuur vandaan komt. Een echte Parijzenaar gaat nergens heen zonder boek, en in de metro wil je niet gezien worden met een vermakelijk lectuurtje maar met de echte groten. Ik heb zelf zelden zo veel gelezen als in deze 4 maanden in Parijs, en het is fijn om te zien dat veel minder mensen op hun telefoon zitten te staren dan in Nederlands OV. Eten in de metro of bus is trouwens ook echt nót done, doe dit niet.
 • Voor deze goede boeken ga je naar de Rive gauche, de linkeroever van de Seine. Naast de vele stalletjes met tweedehandsboeken zijn hier ook prachtige boekenwinkels. Shakespeare&Co is de bekendste en zeker een bezoekje waard, maar als je naar iets specifieks op zoek bent is één van de filialen van Gilbert Jeune ook een goed idee. In het 5e zitten nog veel meer mooie boekenwinkels, zoals de Tasschen boekenwinkel.
 • Je leert een stad pas echt goed kennen als je de geschiedenis begrijpt. Ik las het boek Paris: a Secret History . Een flinke pil en je moet wel tegen wat gruwelijke verhalen kunnen, maar als je wilt weten waarom Montmartre zo heet zeker een aanrader.

Overslaan

 • De tijd in Parijs is schaars, dus welke dingen kun je overslaan? Een onpopulaire mening, maar hier komt hij.
 • De Eiffeltoren. Mooier van veraf dan van dichtbij. Sinds een paar jaar is de Champ de Mars ook helemaal afgezet met hekken en poortjes, dus onder de toren doorlopen kan ook niet meer zomaar. Als je een mooi uitzicht wilt kun je beter naar de Tour de Montparnasse gaan, waarvandaan je juist de Eiffeltoren kunt zien en de rest van de stad. Of ga vroeg ‘s ochtends naar Place de Trocadero, voordat de selfiemassa zich daar verzamelt.
 • Maison Laduree. Enorm gehyped, maar wat mij betreft erg duur in vergelijking met de vele uitstekende banketbakkerijen die Parijs rijk is. Ik vond de taartjes van bakkerij Yannick Martin op de Rue Saint Honore (tegenover mijn huis) bijvoorbeeld veel lekkerder en 3x zo goedkoop, al kun je daar niet zitten. Eric Kayser zit qua prijs tussen die twee opties in, iets minder bijzonder maar zeker lekker. Voor goede sandwiches en macarons is Paul, door de hele stad, ook een prima optie. Hier kun je op Gare du Nord ook nog wat macarons halen voor thuis.
 • Oja, en als je in Parijs bent, ga vooral niet gek doen met ‘low-carb’ en andere dieten. Zolang er brood is, is er leven, is het Franse motto. De baguettes zijn misschien niet het allerbeste voor je maar oh zo heerlijk, en de Fransen hebben het genieten van de beste dingen, maar wel met mate, tot een kunst verheven. Het aanbod en de prijzen van baguettes zijn zelfs in Franse wetten vastgelegd, zo belangrijk is dit voor ze.
 • De Champs-Elysees en de Arc de Triomph. Leuk om eens langs te fietsen of te rijden, maar verder weinig interessant in mijn ogen. De winkels op de Champs-Elysees zijn erg dertien-in-een-dozijn en de fijne Parijse sfeer vind je er totaal niet.

Algemene tips

 • Parijs is de stad waar qua mode alles kan, als je maar jezelf durft te zijn. Laat je naaldhakken wel thuis, maar ga verder voor een mooie uitbundige outfit die je in Nederland misschien in de kast zou laten hangen. Hier kan het.
 • Winkelen: dit hangt volledig van je smaak en budget af natuurlijk. Ik vond vintage-shoppen in Parijs heel leuk, bijvoorbeeld bij één van de Kilo-shops. Ook een aanrader zijn de prachtige boutiques rondom Saint-Germain des Pres. Voor de wat meer gangbare winkels moet je naar de Rue de Rivoli of naar Forum Les Halles. Als je een creditcard zonder limiet hebt is de Rue Saint Honoré je walhalla, met Dior, Missoni, Chanel en alle andere dure merken. Sowieso leuk om hier eens doorheen te wandelen.
 • Hand-sanitizer is je redding, in de metro zie je vaak vieze mensen vieze dingen doen en ook wc’s in restaurants zijn niet altijd erg schoon, dus even je handen ontsmetten is soms een erg fijn idee.
 • Strijk eens over je hart. Een controversieel punt, want ik was zelf altijd tegenstander van het geven aan bedelaars op straat. Toch zijn de inkomensverschillen enorm en is de armoede soms zo schrijnend dat je met een kleine gift iemand enorm dankbaar en blij kunt maken. Ik nam zelf vaak iets te eten mee uit de supermarkt voor een gezin wat ‘s nachts in mijn straat bivakkeerde. Let uiteraard wel goed op je portemonnee en blijf je intuitie vertrouwen.
 • Op Rue de Rivoli 59 is een hele leuke gratis kunstgalerij, waar je kleine en grote kunstwerken kunt bekijken en kopen van jonge artiesten. Maar ook voor een gratis knipbeurt kun je hier terecht. Ik heb het zelf niet aangedurfd, maar de jongen die het doet zag er best professioneel uit.
 • Ga naar de film. De fransen zijn zelf niet zo te spreken over de kwaliteit van hun films, maar ik vind er zeker mooie films bij zitten en het helpt je wederom om de Franse cultuur te begrijpen. Een erg leuk initatief is Lost in Frenchlation, waarbij Franse films met Engelse ondertiteling getoond worden en er vaak een leuke borrel en activiteit in het thema van de film aan gekoppeld is.
 • Als je voor langere tijd in Parijs verblijft, maak ook eens wat weekendtripjes. Ik ben zelf met We Discover Paris naar Bretagne en Normandie geweest, dit was echt een trip vol mooie plaatsen en daarnaast een hele leuke gelegenheid om internationals te leren kennen. De voertaal is wel grotendeels Frans maar met Engels red je je ook zeker. Voor sportieve vakanties kun je terecht bij UCPA, zoals skitrips, klimvakanties, hiken en nog veel meer.
 • De Parijse eet-en-drink gewoontes blijven ook voor mij nog een raadsel. Ontbijten doen ze met sterke koffie en iets zoets en koolhydraatrijks, zoals een pain au chocolat. De gemiddelde zakenman doet dit staand aan de bar in zijn favoriete café. De lunch is zeer belangrijk, hier moet zelfs op gewone werkdagen tijd voor vrijgemaakt worden en drie gangen zijn geen uitzondering. Leg in ieder geval een goede bodem,  want als je na het werk meegaat naar een ‘apero’ is het maar de vraag of en wanneer er ook gegeten wordt. Dit zorgt er wel voor dat je redelijk goedkoop aangeschoten raakt, voor zover dit met de Parijse prijzen mogelijk is. En mocht je toch nog honger krijgen, om middernacht nog aanschuiven voor een volledige maaltijd is ook in veel Franse keukens geen enkel probleem.
 • Mocht je een dagje geen zin hebben in een restaurant maar wel een magnetron in je appartement hebben, dan schijnt ‘Picard‘ een aanrader te zijn. Bevroren eten, maar dan van Franse kwaliteit. Van pizza tot kaviaar tot verfijnde tartelettes.
 • Op zaterdagavond vinden er in veel kerken, zoals de kerk van Saint Germain des Pres en de Sainte-Chapelle concerten plaats. Kaartjes hiervoor zijn online te verkrijgen bij de FNAC, of bij de kerk zelf van tevoren of vlak voor aanvang. Vooral de laatstgenoemde kapel is een aanrader, hier kun je de muziek bewonderen terwijl je het licht ziet veranderen door het mooiste glas in lood van Parijs. Zeker nu de Notre Dame de komende jaren niet van binnen te bewonderen zal zijn.
 • De rommelmarkten van Saint Ouen en Saint de Vanves zijn ook zeer aan te raden, zeker voor wie iets bijzonders zoekt. Deze vinden alleen op zondag plaats en hoe vroeger je gaat, hoe beter de keuze. Dit zijn ook leuke buurten om naderhand een koffie te drinken, waarbij de prijzen een stuk lager zijn dan in het centrum.

This slideshow requires JavaScript.

Mijn laatste tip: ga vaker! Omdat ik wist dat ik maar 4 maanden in Parijs was, heb ik geprobeerd zoveel mogelijk te doen, te zien en te genieten. Maar ik weet ook dat dit zeker niet de laatste keer is dat ik geweest ben. Deze ervaring deed me beseffen dat Parijs, ondanks het toeristenpretpark dat het soms geworden lijkt te zijn, toch echt wel een hele bijzondere stad is. Het gaf me levenslust, joie-de-vivre en een waardering voor de mooie dingen van het leven. En dit alles hebben wij in Nederland op slechts 2,5 uur treinen afstand..

 

 

 

 

Advertisement

One thought on “La vie Parisienne

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s