Het positieve jaaroverzicht

Nu 2018 op zijn eind loopt is het tijd om terug te blikken. Het was voor mij een gek jaar, veel dingen vielen op zijn plek maar veel dingen vielen ook open, waardoor nieuwe twijfels en onzekerheden ontstonden. Het was niet altijd een makkelijk jaar. Maar één van de dingen die ik heb geleerd, is dat je geluk ook wordt bepaald door hoe je tegen de dingen aankijkt. Als iets je overkomt, heb je een paar seconden een primaire reactie (boos, blij, bang), maar de uren, dagen, weken daarna waarin je in de negatieve emotie blijft zitten: dat is iets wat je zelf in stand houdt. Blij en dankbaar zijn kun je trainen door elke dag op te schrijven wat er goed ging en wat er leuk was. In de waan van de dag vind ik dat best wel moeilijk, maar nu ik op dit jaar terugblik waren er eigenlijk ook heel veel mooie, goede, leuke dingen en kan ik mijn lijst bijna niet afronden. Lees mee en probeer het ook eens zelf!

 • Ik woon nog steeds in de fijne groene stad achter de duinen, en het is hier heerlijk. Ik maakte ook mijn eerste zomer in mijn fijne eigen huisje mee, de laatste zonuurtjes meepakken in de hangmat in de tuin.

 

 • Ik leer nog steeds elke week heel veel op mijn werk en tegelijkertijd word ik steeds zelfverzekerder in wat ik kan en merk ik ook dat dat opgemerkt en gewaardeerd wordt. Dit jaar maakte ik ook kennis met wat nieuwe taken, zoals het begeleiden van een stagiair en het coördineren van een groter project. Als je iemand ‘s ochtends idioot hard en vrolijk op de fiets hoort zingen, dat ben ik. En dat is ook wel eens anders geweest.
 • Mijn liefde voor planten is enorm gegroeid dit jaar en de planten gaven die liefde zeker terug, ze stralen!
 • Ik heb het lezen weer helemaal herontdekt. Ik heb 21 boeken uitgelezen dit jaar (en counting). Tijdens mijn studie- en PhD jaren las ik minder voor mezelf omdat ik al zoveel plichtmatig moest lezen, dus het was weer even wennen. Maar nu vind ik het weer heerlijk ontspannend en een kans om nieuwe dingen te leren! Ik houd de boeken die ik wil lezen of gelezen heb bij in de app Goodreads, erg handig en motiverend.
 • Ik heb mijn droom – werken bij een internationale economische organisatie – uitgesproken en me van mijn brutaalste kant laten zien, en als gevolg daarvan ga ik nu 4 maanden proeven aan het expat-leven in de lichtstad Parijs.

IMG_6063.JPG

 • Ik heb best wat dates gehad dit jaar. Ondanks dat er niets blijvends in zat en er ook af en toe best een traantje gelaten is, heb ik hele bijzondere mensen ontmoet die ik anders waarschijnlijk nooit was tegengekomen. En ook als de mensen minder bijzonder waren heb ik in ieder geval nieuwe plekken ontdekt en mijn conversatievaardigheden geoefend. Ongemakkelijk was het bijna nooit en er is niemand gillend weggerend 😉
 • Dit jaar ontdekte ik (nog meer) hoe belangrijk familie en vrienden in mijn leven zijn. Hoewel het nog veel meer had kunnen zijn, heb ik geprobeerd jullie zo veel mogelijk te zien. Daarnaast zijn mijn naasten en ikzelf in goede gezondheid, iedereen is er nog, en dat is ook iets om af en toe bij stil te staan.

 

 • Veel van mijn vrienden hebben elkaar het jawoord gegeven of hebben baby’s gekregen dit jaar. Ik was erbij (welja, niet bij de bevalling), ik zag hoe gelukkig jullie zijn en dat is fantastisch!
 • Ik heb (nog maar weer eens) geleerd dat bijna alles te leren valt. Dus als je in plaats van ‘ik kan dit niet’ of ‘ik heb gewoon geen talent’ denkt ‘ik moet nog iets meer oefenen’, komen heel veel dingen ineens binnen bereik.
 • Het regende ook dit jaar weer bijna nooit! Ook lag er in de winter natuurijs! En hadden we de meest fantastische zomer!

 

 • Ik heb nog nooit zo weinig tv/series/films gekeken als dit jaar, en dat kan ik iedereen aanraden.
 • Voor het eerst in jaren ging ik weer op skivakantie en ondanks dat het 15 graden was, was het een topweek. Ik heb ook, geloof het of niet, voor het eerst in mijn leven ge-apreskied.

 

 • Ik was het grootste deel van het jaar overtraind en dat maakte het tot een bagger sportjaar. Toch heb ik ook veel geleerd, zoals wat ‘selfcare’ nou echt inhoudt (hint: niet een reep chocola eten en 5 afleveringen van een serie bingewatchen). Daarnaast denk ik nu dat het een duidelijk signaal was zodat ik op tijd gas terug kon nemen, en ik geen ernstige blessure of ziekte heb opgelopen. De laatste weken geniet ik weer van elke training en van elk klein stapje dat ik zet.
 • Ik liep de marathon van Berlijn. Mijn doel was genieten en niet met de tijd bezig zijn en dit lukte redelijk goed. Ik was erg trots op Moniek die haar superambitieuze doel bijna bereikte en heel blij dat mijn ouders ook naar Berlijn kwamen om ons aan te moedigen.

 

 • Ik ging eens in mijn eentje uit en ik had een fantastische avond.
 • Ik heb mijn ‘voetafdruk’ op de wereld geprobeerd te verminderen, de keren dat ik vlees heb gegeten zijn op één hand te tellen en ik heb vliegen zoveel mogelijk gemeden. Het kan en moet nog beter, maar we zijn op de goede weg.
 • Ik heb 2 fantastische vakanties gehad in Duitsland, een land waar ik nog nooit eerder zo lang op vakantie was geweest. De bomen in het Zwarte Woud en de heerlijke glooiende heuvels van de Eifel hebben mijn hart gestolen. Misschien ligt dat geluk dan uiteindelijk toch in het Kronenburgerpark.

 

 • Tel daar de fantastische weekenden naar Egmond, Schoorl, Uddel, Epe en Vlieland bij op.. waarom zou je eigenlijk nog verder weg moeten?

 

 • Ik ben zwaarder dan ik lange tijd geweest ben en dan ik zou willen. Maar ik voel de laatste tijd weer dat ik eindelijk een gezonde relatie en balans heb gevonden met eten. Daarnaast kan ik niet om het feit heen dat mijn lichaam nu echt één bonk spieren is. Er zit alleen nog een klein laagje isolatie omheen. Daarnaast kan ik de wereld laten zien dat je met wat dikkere billen ook vrij hard kunt rennen en dat is ook wat waard.
 • Ik schreef gemiddeld elke 2 maanden een blog, en die kregen veel leuke reacties van jullie. Laat dit dan ook maar mijn streven worden voor volgend jaar.
 • En pratiquant tous les jours, je me suis habitué à parler une troisième langue étrangère. Het is toch leuker als je in Parijs iets meer kunt zeggen dan ‘omelette du fromage’ en ‘voulez-vous coucher avec moi çe soir?’.
 • Het lukt me bijna iedere nacht om 7 uur te slapen, en heerlijk relaxt wakker te worden vóór mijn wekker gaat.
 • In je eentje leven is soms even niet gezellig, maar ik ben er trots op dat ik financieel onafhankelijk ben, dat ik mijn huis zo heb ingericht zoals ik het fijn vind en dat ik de meeste problemen gewoon zelf oplos. Daarnaast hoef ik mijn keuzes aan niemand te verantwoorden en ruim ik lekker de vaat op wanneer ik dat wil.
 • Ik werd 30 en ik gaf een enorm fantastisch feest. Het was op één van mijn lievelingsplekken in Den Haag en we dansten zo hard dat mijn voeten nog 2 dagen pijn deden. Liefde voor iedereen die erbij was.

 

This slideshow requires JavaScript.

 • Ik word waarschijnlijk 90 dus ik heb nog alle tijd om mijn doelen en dromen waar te maken (al heb ik dan waarschijnlijk geen pensioen meer). Zoals heldin Alexi Pappas altijd zegt: It’s a good thing I didn’t accomplish all my goals yet because then what would i do tomorrow. 

Eigenlijk gaat er dus best wel heel veel goed. Een jaarwisseling is in principe maar een arbitrair ding, het gaat er om uit elke dag het meeste te halen en het geluk in mooie dagelijkse dingen te zien. Maar zo’n moment om even stil te staan is toch best fijn.

Hele fijne feestdagen en een gelukkig 2019 gewenst! 
Advertisement

5 thoughts on “Het positieve jaaroverzicht

 1. lieve Krista,
  Wat heb je dat mooi verwoord, een aantal punten zijn heel herkenbaar. Best een goed idee zo’n lijstje maken. Fijne vakantieperiode en alvast heel veel plezier en succes in Parijs!
  groetjes Britt

  Liked by 1 person

 2. Lieve Krista,
  Ik vind je een topper! Ik bewonder de manier waarop je met je werk omgaat en hoe je daar in groeit, ik sta versteld van je sportieve prestaties en de drive die je daarvoor hebt, ik vind je openheid en eerlijkheid op bijvoorbeeld insta en Twitter geweldig en moedig (en vaak heel erg grappig) en denk dat veel mensen daar nog wat van kunnen leren. Kortom: een prachtmeid 💚❤
  Ik wens je alle liefde en geluk voor het nieuwe jaar toe!
  Dikke kus

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s