De lieve vrede bewaren

Afgelopen zondag liep ik de Vredesloop. Het was een groot succes: prachtig weer, een leuk afwisselend parcours (helaas niet door de Atletiekunie nagemeten), een goede race en veel enthousiast publiek. Dat is voor mij genoeg om er een geslaagd evenement van te maken. Het koppelen van een loopevenement aan een goed doel, daar heb ik normaal gesproken niet zoveel mee. Bij het inschrijven let ik er niet op of ik nou 10 of 20 euro betaal voor mijn nummer dus dat er een deel van het inschrijfgeld aan een goed doel geschonken worden, soit. Maar eigenlijk vind ik dat je het lopen en de liefdadigheid los moet koppelen en ik zal dadelijk uitleggen waarom. Maar zondag werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt dat lopen voor de vrede misschien toch niet zo’n slecht idee is.

orig-VLDE3892

Humbug! Als econoom blijf ik natuurlijk liever vrekkig op mijn geld zitten dan het aan een goed doel te schenken! Nee, dat is het niet. Maar lopen doe ik puur voor mezelf, dat is een egoïstische bezigheid en ik heb niet de illusie dat iemand er blijer van word behalve ikzelf. Heel misschien nog mijn vereniging, maar die bestaat ook alleen maar zodat ik en anderen kunnen lopen dus dat telt ook niet echt. Aan goede doelen geven doe ik ook, maar ik heb hier wel duidelijke ideeën bij. Daarom laat ik me meestal niet op straat overhalen om ergens aan te geven maar zoek ik thuis uit waar ik een deel van mijn kerstbonus aan wil schenken. Je kan het geld maar één keer uitgeven. Soms maak ik wel een uitzondering op mijn ‘scheiding van sporten en liefdadigheid’-principe en sponsor ik goede vrienden die geld ophalen voor een doel wat hen na aan het hart ligt met bijvoorbeeld de Roparun. Dit doe ik dan echter meer voor hen dan voor het goede doel in kwestie.

Terug naar zondag. We stonden als zweterige sardientjes opgepakt in het startvak, waar Vincent Bijlo een wat onduidelijk verhaal hield. Vóór onze start vond de prijsuitreiking plaats van de 5km en werd omgeroepen dat Farid, een jongen van Haag atletiek, deze afstand gewonnen had. Achter mij hoorde ik ‘vast zo’n vluchteling!’. Ik siste een op mijn meest passief agressief ‘zei je dat nou echt??!’ naar achter en verbeet me: ik moest op mijn start focussen en geen energie verspillen aan domme lui. Toch was ik afgeleid…

Ten eerste: wat dan nog als het een vluchteling was? Het is een open wedstrijd, of je nou Belg of Brexiteer bent of als Somaliër net aangespoeld bent met je boot in Scheveningen, iedereen mag meedoen. Het is geen NK dus de deelname van wie dan ook heeft geen invloed op jouw kansen. Gewoon harder lopen, papzak. In de atletiek ligt de deelname van van origine Afrikaanse lopers aan internationale wedstrijden wat gevoelig. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat een land vlak voor een toernooi Afrikanen gaat naturaliseren om zo medailles binnen te harken, zoals op het laatste EK door Turkije waarschijnlijk gedaan is. Maar voor de lopers die een andere komaf hebben maar al hun hele leven in Nederland wonen moet het frustrerend zijn. Er is altijd een groep die als Sifan het Nederlands record verbreekt roept dat het officieuze Nederlandse record nog steeds op naam van Maureen Koster of Ellen van Langen staat. Gelukkig zijn dit meestal de beterwetende bankzitters. Ik heb Michel Butter in ieder geval nog nooit horen roepen dat niet Khalid of Abdi, maar toch hijzelf de ‘échte Nederlands kampioen’ is geworden. Als sporter wil je niet verliezen, maar nog minder graag wil je winnen als je niet de beste bent.

Ten tweede: hoezo neem je aan dat iedereen die geen Henk heet een vluchteling is? Volgens mij is de samenstelling van onze samenleving het resultaat van eeuwenlange bewegingen en migratiegolven. Waarom worden kinderen die de 4e generatie zijn van arbeidsmigranten in de jaren ’60 nog steeds niet voor vol aangezien in Nederland? Als mensen een Nederlands paspoort hebben zijn ze gewoon volle Nederlanders, je kan iemand niet de rest van zijn leven de status van (ongewenste) gast nadragen.

Ten derde; als het daadwerkelijk een vluchteling is die hier de rest van het veld zijn hielen laat zien, dan is dat toch hartstikke mooi? Als vluchteling zonder verblijfsvergunning ben je veroordeeld tot een saai bestaan waarin je weinig mag en kan. Sporten lijkt mij in zo’n situatie een fantastische uitlaatklep. Waarom bestaat in Nederland de calvinistische inslag dat je als vluchteling vooral heel erg ongelukkig en lijdzaam je situatie moet doorstaan en dankbaar moet zijn voor elke kruimel die je wordt toegeworpen? Als iemand zelf zijn best doet om er onder de omstandigheden iets leuks van te maken, is het meteen ‘een gelukszoeker’. Alsof dat überhaupt een kwetsend woord zou moeten zijn. In mijn loopgroep lopen sindskort een paar Eritrese jongens mee en ondanks dat we de grootste problemen hebben om van elkaar te begrijpen wat we bedoelen, hebben we heel veel lol en zijn ze een hele leuke toevoeging aan de groep.

Deze frustraties gingen allemaal door mij heen, enkele minuten voor de start, en ook nu weer merk ik dat ik steeds harder op de toetsen begin te rammen. Natuurlijk, het was vast een grapje, maar dat soort grappen vindt altijd een bodem. Daarnaast moet je je beseffen dat je dit soort grappen kunt maken als rijke witte Nederlander maar dat het een stuk minder hilarisch is als je dag in dag uit geconfronteerd wordt met vooroordelen. Het geeft niet om onbewuste vooroordelen te hebben, ik heb dat zelf ook. Zolang je je er maar bewust van bent en je het niet in je gedrag laat doorsijpelen. Op dezelfde manier denk ik ook over de Zwarte Pieten discussie; we hoeven als Nederlanders ons echt niet massaal te gaan schamen omdat we jarenlang traditioneel Sinterklaas gevierd hebben of ons gekwetst te voelen omdat anderen denken dat we racistisch zijn. Maar als we kunnen zorgen dat er niemand slechter af is, en een flinke groep beter, door de Pieten voortaan niet meer zwart te maken, waarom zouden we dat dan in hemelsnaam niet doen? Een Pareto verbetering, daar wordt elke econoom blij van!

Gelukkig kon ik het van me af laten glijden, liep ik gauw weg van deze ‘angry white men’ en werd de Vredesloop een hele gave race. Nu begin ik ervan overtuigd te raken dat lopen voor de vrede misschien toch niet zo’n slecht idee is. Op Twitter las ik dat iemand schreef:

“Sowieso, een . Wat denkt  daarmee te bereiken? Dat Kim zijn kernwapens opgeeft? Dat Hamas Israël niet meer terroriseert?”

Maar voor dat soort logica ben ik altijd een beetje allergisch. Dat zou betekenen dat iedereen die geen Trump of Kim is wel kan ophouden met al datgene wat mogelijk bijdraagt aan een betere wereld, want het maakt toch niet uit. Leiders kunnen grote woorden hebben maar deze worden gevoed door onvrede in de samenleving. Als wij in ons dagelijkse leven de kernwaarden van vrede en vrijheid beschermen zal dat ook zijn weerslag hebben op het geopolitieke speelveld.

Vrede en vrijheid kunnen niet zonder elkaar bestaan en ik voel me nooit en nergens zo vrij als wanneer ik al hardlopend de wereld ontdek. Ik voel mij veilig in Nederland, ook als ik ‘s avonds in het donker over verlaten wegen loop. Als ik in het zuiden van het land zou wonen, zou ik gerust een paar keer over de grens heen en weer kunnen sprinten (bekijk eens De Rand van het Land voor een prachtig project over hardlopen en landgrenzen) zonder dat ik bang hoef te zijn voor een landmijn of een overijverige grenswacht. In dat kader is het dus helemaal niet zo gek om te lopen voor de vrede. Bewaar de munitie voor het startschot, gun je tegenstanders tijdens de race geen centimeter voorsprong maar laat ze wel in hun waarde.

Advertisement

One thought on “De lieve vrede bewaren

  1. Goed geschreven en heel herkenbaar! En iedereen die Farid kent vindt hem een lieverd. Dus deze vriendelijke zogenaamd grappige persoon achter jou in het startvak zou eens met hem moeten praten en denkt de volgende keer beter na over dit soort grapjes.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s